Psychologiepraktijk voor kind, jeugd en volwassenen
EMDR
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een vorm van behandeling die voornamelijk wordt gebruikt om mensen te helpen die last hebben van traumatische ervaringen. Wanneer je een nare gebeurtenis meemaakt dan kan het zijn dat je vastloopt in de verwerking ervan. Hierdoor kan je verschillende klachten ontwikkelen, zoals:
- nachtmerries
- herbelevingen
- opdringerige beelden
- vermijding van zaken die je doen denken aan de gebeurtenis
- sneller geïrriteerd
- schaamte of een schuldgevoel
- negatief zelfbeeld
- somberheid
- concentratieproblemen
- onverklaarbare lichamelijke klachten
- slaapproblemen
- angsten, paniek, je zorgen maken, onrust
- stress of verhoogde alertheid/waakzaamheid
Tijdens een EMDR-sessie wordt de persoon gevraagd zich te concentreren op een specifieke traumatische gebeurtenis of herinnering, terwijl ze tegelijkertijd afleidende stimuli ervaren, zoals oogbewegingen of geluiden. Deze afleidende stimuli worden gecontroleerd door de therapeut en helpen de persoon om de emotionele lading van de herinnering te verminderen en deze op een beheersbare manier te verwerken.
EMDR kan effectief zijn bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar het heeft ook brede toepassingen bij andere psychische problemen, zoals angststoornissen, depressie, verslavingen en zelfs chronische pijn. Het helpt mensen om traumatische herinneringen te verwerken en ze los te koppelen van intense emotionele reacties, waardoor ze meer controle krijgen over hun gedachten en gevoelens.
EMDR is een evidence-based therapie, wat betekent dat het effect ondersteund wordt door wetenschappelijk onderzoek.
Kijk op www.watisemdr.nl voor uitgebreide informatie over EMDR.
CGT
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectieve vorm van behandeling die zich richt op het veranderen van negatieve gedachten en gedragspatronen om emotionele problemen aan te pakken. Het is gebaseerd op het idee dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen met elkaar verbonden zijn, en dat veranderingen in deze gebieden kunnen leiden tot verbeteringen in ons welzijn.
Het basisprincipe van cognitieve gedragstherapie is dat onze gedachten invloed hebben op onze emoties en ons gedrag. Als we negatieve gedachten hebben over onszelf, anderen of de wereld om ons heen dan kan dit leiden tot gevoelens van angst, depressie, boosheid of verdriet. Deze negatieve emoties kunnen op hun beurt weer leiden tot niet-helpende gedragingen, zoals vermijding of zich terugtrekken uit sociale situaties.
Cognitieve gedragstherapie is effectief gebleken bij de behandeling van een breed scala aan psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen, obsessief-compulsieve stoornis, posttraumatische stressstoornis en eetstoornissen. Het is ook nuttig gebleken bij het omgaan met stress, het verbeteren van zelfvertrouwen en zelfbeeld, en het ontwikkelen van gezondere relaties.
Regelmatig zien we dat nare gebeurtenissen die iemand heeft meegemaakt zorgen voor negatieve gedachten over zichzelf, over anderen of over de wereld. Het is belangrijk om naast het verwerken van de nare gebeurtenissen ook hiermee aan de slag te gaan, om negatieve gedachten en gedragspatronen te veranderen. Hiermee worden emotionele problemen aangepakt, waardoor je weer fijner in het leven kan staan.
Kijk op www.vgct.nl voor meer informatie over CGT.